Veel gestelde vragen over Hulphonden
Wat is een hulphond?
Een hulphond is een hond die is opgeleid om mensen met een motorische of auditieve (doofheid) handicap te helpen in hun dagelijks leven. De werkzaamheden van de hond kunnen bijvoorbeeld bestaan uit het openen van deuren, dingen aangeven (bv afstandsbediening tv, telefoon, post) of het reageren op geluiden bij een persoon met een slecht of geen gehoor (telefoon, deurbel e.d.).
Wat doet een gastgezin?
De opleiding van een hond tot hulphond kost heel veel tijd en energie. Onze gastgezinnen zijn vrijwilligers die proberen in de eerste 14 maanden van het leven van de hond (van pup tot jonge hond) te beginnen met de opleiding van de hond en een basis te leggen voor de vervolgopleiding tot een echte hulphond.
Hoe wordt het gastgezin begeleid?
Het gastgezin wordt in het begin wekelijks en later tweewekelijks begeleid door de puppytrainers van onze opleidingscentra in Valthermond en Herpen. Daar krijgt het gastgezin tips, opdrachten, oefeningen om de hond al vast te laten wennen aan zoveel mogelijk situaties en worden basiscommando’s en -vaardigheden geleerd, zoals het volgen aan de lijn, liggen, zitten, autorijden, winkelbezoek, trein, bus etc. zodat de hond zoveel mogelijk ervaringen opdoet en daardoor bij zijn latere echte werk niet voor ‘verrassingen’ komt te staan.
In de dagelijkse omgang met de hulphond in spé moet men zich ervan bewust zijn: helpt dit een gehandicapte medemens? Tevens wordt tijdens de trainingen gepoogd probleemgedrag te voorkomen. Ongewenst gedrag afleren is vaak ontzettend moeilijk.
Waarom mag ik een hulphond niet aaien of aanhalen?
Zolang het nog om een pup gaat jonger dan 5 maanden mag deze nog worden geaaid en aangehaald. Het is dan wel fijn dat u dit even vraagt . Op die leeftijd is het namelijk belangrijk dat de hond in aanraking komt met zoveel mogelijk verschillende mensen. Jong, oud, licht en donkergekleurd, brildragende mensen, mensen met een baard etc. Als de hond in je handen gaat bijten, stop dan gelijk met aaien zodat de hond leert dat handen er niet zijn om mee te spelen of eens lekker hard in te bijten.
Als de hond ouder is dan 5 maanden mag hij niet meer aangehaald of geaaid worden door ‘vreemden’. Het gastgezin kan dan de begroeting laten plaatsvinden door middel van het commando "shake hands" (pootje geven). Aaien is namelijk een vorm van beloning voor de hond. Als de hond merkt dat hij ergens anders deze beloning gratis kan krijgen zal hij moeilijker willen "werken" voor deze vorm van beloning en maak je het dus moeilijker voor het gastgezin die nog van alles moet leren aan de hond. Later heeft dit zijn effect ook op de hulphond en zijn latere toekomstige baasje. Als een hond ergens ‘gratis’ zijn beloning kan krijgen zal hij hiertoe eerder geneigd zijn dan werken voor zijn baasje.
Is het niet zielig voor de hond dat hij niet geaaid of aangehaald mag worden?
Nee dit is niet zielig. Dat de hond niet geaaid mag worden door ‘vreemde mensen’ wil niet zeggen dat deze honden nooit geaaid worden. Het gastgezin waar de hond tijdelijk woont mag de hond gewoon aaien en wordt hij behandeld als elke andere gewone huishond. De hond moet alleen Ieren dat hij niet door iedereen aangehaald hoeft te worden.
Hoe ga ik met de hulphond om als ik bij het gastgezin thuis kom?
Gezinsleden, vriendjes van de kinderen, visite e.d. moeten de hond zoveel mogelijk negeren bij binnenkomst in huis. Je begroet de mensen in de kamer en doet net of er geen hond aanwezig is. Zo leert de hond dat hij niet automatisch begroet wordt en dat, als er andere mensen binnenkomen, hij niet geaaid wordt of aandacht krijgt. Hierdoor zal hij sneller afleren om gelijk naar mensen toe te gaan en/of te gaan springen om aandacht te krijgen. Je helpt het gastgezin hier erg mee en zodoende krijgen we geen zeurende en springende hond. U zult begrijpen dat een motorisch gehandicapte niet (altijd) in staat zal zijn een opspringende hond van bezoekers ‘af te plukken’.
Onder negeren verstaan we : het niet aankijken van de hond, het niet spreken tegen de hond en absoluut het niet aaien van de hond. Hierdoor zal hij op den duur steeds sneller rustig naar zijn plek gaan en de bezoekers met rust laten. (Niet iedereen vindt het fijn om te worden besprongen door een hond of is gediend van een likkende tong of natte neus in zijn gezicht of aan je handen!)
Wat doe ik als ik iemand tegenkom met een hulphond ?
Als je iemand op straat of in de winkel tegenkomt met een hulphond is deze persoon in principe de hond aan het trainen. U kunt dit ook zien aan het rugdekje dat de hond draagt.
U kunt helpen door de hond dan niet aan te kijken of er tegen te praten (dit is contact maken). Een jonge hond is wat dat betreft net een klein kind en is snel afgeleid door dingen die in de omgeving gebeuren. Hij moet Ieren zich niet af te laten leiden als hij een opdracht moet uitvoeren, zeker niet als hij met een nieuwe oefening bezig is.
In een later stadium van zijn opleiding moet de hond ook Ieren opdrachten uit te voeren mét afleiding.
Waarom mag een hulphond wel in allerlei winkels en gelegenheden komen waar ik met mijn eigen hond niet mag komen?
Zoals gezegd is het voor een hulphond belangrijk dat hij aan zoveel mogelijk situaties went en is het in zijn werkende bestaan als hulphond natuurlijk noodzakelijk dat hij zijn baasje overal kan helpen en begeleiden. Veel ondernemers/ winkeliers/horecamensen hebben aangegeven bereid te zijn mee te werken aan de opleiding van een hulphond en hebben toestemming gegeven dat ook de hulphonden in opleiding hun zaak in mogen.
Zonder deze medewerking was de opleiding een stuk moeilijker !
Binnenkort zijn deze winkels te herkennen aan een sticker die door Hulphond Nederland is ontwikkeld in samenwerking met het Kon. Ned. Geleidehond Fonds (KNGF).
Mag ik de hond een botje of koekje geven?
De hond krijgt alleen voedsel en koekjes van het gastgezin. De hond moet Ieren dat hij niets van anderen mag aanpakken. Ook moet hij Ieren dat hij geen eten van de grond mag pakken of eten uit handjes van kleine kinderen mag pakken. Wordt een hond wel door iedereen gevoerd dan kun je ook een bedelende hond krijgen wat niet de bedoeling is. Het is wel de bedoeling dat de hond al deze vormen van beloning van zijn gastgezin krijgt zodat op deze manier een goede, hechte band ontstaat tussen gastgezin en hond.
Wie leert en geeft de hond commando’s ?
Binnen het gastgezin is er één persoon, namelijk degene die de opvoeding van de hond op zich neemt, die de basiscommando’s aanleert. Dit om verwarring bij de hond te voorkomen. Deze persoon krijgt hierbij aanwijzingen van de instructeurs van Hulphond Nederland. Dit omdat er anders fouten kunnen ontstaan die later moeilijk of niet af te Ieren zijn. Kinderen onder de 12 jaar mogen geen commando's geven aan de hond of de hond alleen uitlaten. Hierbij moet altijd een ouder bij aanwezig zijn. Er kan altijd iets fout gaan en voor de hond is een kind lager in de rangorde als een volwassene of ouder kind. Het risico dat er dan wat fout kan gaan tussen hond en kind is dan geheel voor risico van het gastgezin.
Waarom zijn de commando’s in het Engels, Frans en Nederlands?
Dit heeft alles te maken met de geschiedenis van HulpHond Nederland. De stichting komt voort uit drie verschillende instanties die alle drie tot doel hadden hulphonden op te leiden. Toen de krachten gebundeld werden zijn ook de verschillende commando’s samengevoegd. Plassen heet daarom bv ‘pipi’, liggen heet ‘down’ en eten is ‘smullen’.
Ik ben enthousiast geworden, kan ik ook gastgezin worden?
Hulphond Nederland is voortdurend op zoek naar nieuwe gastgezinnen. Om haar werk voort te kunnen zetten zijn gastgezinnen onmisbaar. Natuurlijk worden er wel eisen aan het gastgezin gesteld. Zo moet de begeleidende persoon binnen het gezin voldoende tijd thuis zijn om de hond te kunnen begeleiden. Als het zijn van gastgezin u ook wat lijkt, neem dan contact op met Stichting Hulphond Nederland :
unit Herpen ( Brabant) 0486-411878 of
unit Valthermond ( Drenthe) 0599-661473 .
Het is een dankbare taak !!
Omhoog
|