Hieronder ziet u een filmpje, met dank aan Stichting Socutera.
Voor het bekijken van de filmpjes op deze website heeft u Quicktime viewer nodig.
Als het filmpje niet vanzelf laadt, dan kunt u de Quicktime-plugin gratis downloaden.
Gastgezin
Ans van de Snepscheut en hulphond Jonas
Wij hebben ons aangemeld als gastgezin voor Stichting Hulphond Nederland.
Zoals in het bovenstaande filmpje te zien is, leidt Stichting Hulphond Nederland honden op voor het assisteren van mensen met een lichamelijke- of auditieve beperking en stelt deze gratis ter beschikking.
Voorbeeld: iemand die rolstoelgebonden is en bijvoorbeeld slechts zeer beperkt zijn/haar armen kan gebruiken, wordt door zo'n hond geholpen met jas uittrekken, dingen aangeven, gevallen dingen oprapen (zelfs haarspeldjes of muntjes), portemonnee uit een tas pakken, aangeven aan een kassabediende en weer aanpakken en terug in de tas doen, lichtknoppen of liftknop bedienen, gevallen dingen van de grond oprapen, gordijnen dichtdoen, kastdeurtjes open en dicht, etc. Zelfs was in of uit de wasmachine of droger is geen probleem. Zo'n hond heet een ADL-hond, die assisteert bij Activiteiten in het Dagelijks Leven.
Er worden ook Signaalhonden opgeleid, die assisteren doven door aan te geven wanneer bijvoorbeeld de telefoon gaat, de alarmbel, de deurbel, de baby huilt etc.
Gemmy en hulphond Verdi
Er zijn zelfs enkele hulphonden die mensen met epilepsie-aanvallen helpen, maar of een hond dat kan leren is erg afhankelijk van de aanleg van de hond en vrij lastig.
Begrijpelijk dat de eigenaar van een hulphond door zo'n bijzondere hond een stuk minder afhankelijk is van zijn omgeving en dus een stuk zelfstandiger. Daardoor groeit dikwijls ook het zelfvertrouwen.
Los van de praktische kant van een hulphond heeft onderzoek aangetoond dat de aanwezigheid van een hulphond de maatschappelijke acceptatie en integratie van mensen met een functiebeperking bevordert. Ook is aangetoond dat door het gebruik van een hulphond de menselijke zorg tot 70% kan verminderen!
Voor deze nobele taak worden rassen gebruikt met een grote 'will to please', met andere woorden die er genoegen in scheppen iets voor 'de baas' te doen. Binnen die rassen zijn er zeker individuen die nog net iets meer van die eigenschap hebben dan rasgenoten, en juist die hondjes worden geselecteerd. Dat gebeurt al op karaktereigenschappen van beide ouders.
Toekomstige hulphonden groeien op in een gastgezin en leren daar alles over onze grote wereld. Er worden in die periode zo'n 40 commando's aangeleerd, maar de nadruk ligt op het socialiseren van de pup.
Die pup moet dus rustigaan wennen aan alles wat hij tegen kan komen als hij later aan het werk is, zodat hij nergens meer van opkijkt of bang van is.
Dat betekent dat hij overal mee naartoe moet, ook naar plekken waar normaal geen hond mag komen, zoals bijvoorbeeld de supermarkt, het ziekenhuis, het theater, zelfs de dierentuin.
Procedure
Half maart 2005 is ons gezin gescreend om te kijken of we geschikt geacht worden voor deze taak.
Dat is positief uitgepakt en nu is het wachten op de melding dat er een pup voor ons is geselecteerd.
Dat kan zijn een Golden Retriever...
of een Labrador...
...maar ook een kruising tussen die twee,
of zelfs een Cesky Fousek...
Witte Herder....
of heel misschien zelfs een grote poedel!
Of een Labradoodle - deze kruisingen Labrador/Poedel worden heel af en toe ook gebruikt.
Ook de Border Collie wordt soms gebruikt of een kruising Border Collie X Labrador, en ook de Duitse Staander, Schnautzer en de Duitse Herder worden in beperkt aantal opgeleid.
Selectie en training De pup wordt op een leeftijd van 7 weken in het nest getest (spelenderwijs gekeken of hij o.a. voldoende apporteeraanleg heeft en op mensen is gericht) en bij goedkeuring direct geplaatst in het gastgezin. Dan begint onmiddellijk een vrij beweeglijke tijd: overal mee naar toe, lopend, auto, winkels in, zindelijk maken natuurlijk, andere mensen, verkeer, kinderen, dieren, kortom: liefst in een paar weken tijd zo veel mogelijk/alles wat hem later kan overkomen. En er dan ook nog rekening mee houden dat hij genoeg slaapt en niet meer te verwerken krijgt dan hij aankan...
Tot 16 weken neemt de verantwoordelijke in het gastgezin iedere week deel aan een training bij een trainingscentrum van SHN. Vanaf 16 weken is die gezamelijke training iedere twee weken.
Tijdens de trainingen wordt veel aandacht besteed aan de belangrijkste zaken: komen, los volgen, en aangelijnd meelopen zonder te trekken aan de lijn. Daarnaast wordt gewerkt aan gemiddeld een 40-tal commando's, veel specifiek gericht op de behoeften van mensen met een lichamelijke functiebeperking. Ook wordt getraind in winkels, supermarkten, een grote stad, er worden stukjes met bus en trein gereisd en zelfs in de dierentuin getraind. Die begeleiding is heel intensief en dat is ook nodig.
Bij SHN wordt gewerkt met Engelse commando's om
Ongeveer vanaf de 4e maand krijgt de hond een tuigje om, met een dekje met het logo van SHN en de tekst: svp niet aaien. Dat zal de hond vanaf dat moment helpen om zich te concentreren op de baas en het werk de hond hij moet doen. Hoe moeilijk het ook is om zo'n lief dier niet te aaien, het is in het belang van de hond om het achterwege te laten. De honden krijgen echt ontzettend veel aandacht en knuffels van de baas, dus ze komen niets te kort! Ook zal het tuigje de herkenbaarheid van een hulphond vergroten, vooral op plaatsen waar normaal geen honden zijn toegestaan is dat heel belangrijk. Ze hadden al steeds een herkenbare riem (blauw lintvormig met hulphondlogo), maar het dekje maakt dat nog wat duidelijker.
Vervolgtraining Na deze intensieve periode bij het gastgezin, die ongeveer een jaar tot anderhalf jaar duurt, komt het lastigste: dan gaat de hond terug naar SHN. Hij krijgt een stevige medische keuring en de aftraining gaat dan beginnen. Door de zeer goed opgeleide, professionele trainers worden de puntjes op de i gezet, de opdrachtenlijst wordt verder uitgebreid en de rolstoeltraining wordt gedaan. Die periode duurt gemiddeld een half jaar. Als dan de hond klaar is, dan begint de 'trainingsschool'. Daarbij gaat een groep rolstoelgebruikers die voor een hulphond in aanmerking komen, intern bij het trainingscentrum. De clienten leren dan omgaan met de honden, het gebruik wordt toegespitst op de specifieke hulpvraag van de cliënt en er wordt een zorgvuldige selecite gemaakt om de goede hond qua kunnen en karakter met de goede cliënt te matchen. En dan is het grote moment aangebroken waarvoor je het allemaal doet: de overdracht van de hond aan de cliënt. Dat gebeurt door het gastgezin waar de hond het eerste jaar is opgegroeid. Vaak is ok de fokker errbij aanwezig. Iedereen die heeft meegewerkt aan het slagen van het project.
In die hele intensieve periode kan er soms ook iets mis gaan. Hoe goed SHN ook selecteert op gezondheid en aanleg, het kan gebeuren dat een hond errgens tijdens dit hele proces wordt afgekeurd. Dat kan doordat HD of OCD wordt geconstateerd, of een andere lichamelijke reden waardoor de hond niet sterk genoeg is om jarenlang dit werk in goede gezondheid te kunnen doen. Het kan ook dat de hond toch niet voldoende werrklust heeft of om een andere reden toch neit geschikt is voor 'het vak'. Dat is ontzettend teleurstellend voor alle partijen, maar hoort wel bij de normale risico's.
Gelukkig halen ontzettend veel honden de finish en kunnen daardoor veel clienten erg blij gemaakt worden!
Hoe het verder gaat kun je lezen in het dagboek, bijgehouden door Karin, die de training van de pup op zich gaat nemen (natuurlijk met Jan en Sanne als onmisbare achterban!).
Opmerkingen? Klik hier en laat horen alsjeblieft!
Ook gastgezin worden? Zonder gastgezinnen is het opleiden van hulphonden onmogelijk gastgezinnen zijn heel hard nodig! Het is vreselijk leuk en dankbaar werk, als je van honden en mensen houdt en tijd over hebt: klik hier voor meer info op de site van Hulphond Nederland of klik op de cover hiernaast van het boek Haar schaduw en ik, en lees over de belevenissen van een ervaren gastgezin.
Steek een pootje uit: wil je helpen een hulphond te sponsoren? Helemaal geweldig! Iedere bijdrage is meer dan welkom en helpt SHN uitstekende hulphonden op te leiden en medemensen met een functie-beperking gelukkiger te maken.
Steek ook een pootje uit! Iedere actie is welkom, of het nou om de opbrengst van lege flessen gaat of het storten van een bedrag op de Sponsor-giro: 3831 tnv Hulphond Nederland. Tis maar dat u 't weet ;-)
Veilig online doneren? Via https://www.allegoededoelen.nl/ kan je veilig en direct geld overmaken naar Hulphond Nederland - klik hier
Dagboek van een hulphond
Onze belevenissen als gastgezin zullen we hier regelmatig publiceren voor geïnteresseerden.